В България е налице утроена заболеваемост от диабет тип 1 при

...
В България е налице утроена заболеваемост от диабет тип 1 при
Коментари Харесай

Заболеваемостта от инсулинов диабет при децата у нас се е утроила -

В България е налице утроена заболеваемост от диабет вид 1 при децата в съпоставените с 80-те години на предишния век. За цялата страна децата с тази диагноза са сред 1500 и 2000, а в профилираните клиники в гр. София се следят към 800 деца.

Данните заяви доцент доктор Радка Савова, шеф на Клиника по диабет в СБАЛ по детски болести  “Проф. Иван Митев ” на информационна среща за публицисти на тематика „ Живей свободно с диабет “.

От основаването на Клиниката преди 50 години до през днешния ден през нея са минали за лекуване над 4900 деца. Тя е водещ център за въвеждане на новаторски технологии и лекуване с инсулинови помпи и единственото независимо профилирано поделение за образование на родители и деца със захарен диабет. Благодарение на непрекъснатото образование и постигнатия надзор на болестта, Б ългария се подрежда измежду първите 15 страни в Европа като достижения в лекуването.

Какво демонстрира международната статистика

В международен мащаб над 537 млн. възрастни (20-79 години) страдат от диабет. Прогнозите са, че до 2030 година броят им ще нарасне до 643 млн., а до 2045 година – до 783 млн. Данните сочат, че на всеки 10 секунди по двама души в света се разболяват от диабет, а един умира от затрудненията, свързани с заболяването. Броят на болните от диабет в България е над 503 000. По данни на СЗО от 2017 година хората с диабет вид 1 в международен мащаб са над 9 млн., като по-голямата част от тях живеят в страни с висок приход.

За болестта

Тип 1 захарен диабет е актуалната формулировка на познатия по-рано инсулинозависим диабет при децата и младежите. Това е положение на остро зародил тежък инсулинов недостиг вследствие на автоимунно разрушение на произвеждащите инсулин островни В-клетки в панкреаса. Недостигът на инсулин води до прогресивно утежняване на обменните процеси. Това води до високи стойности на кръвната глюкоза, обезводняване и струпване на кетони - така наречен диабетна кетоацидоза, която е животозастрашаващо положение.

Еволюция на лекуването

Според проф. доктор Мая Константинова, ръководител на Българското национално съдружие по детска ендокринология, за миналия 100-годишин интервал от началото на инсулиновото лекуване науката и практиката са минали дълъг и сполучлив път. У нас са налични съвсем всички инсулинови препарати, употребявани в международната процедура. Тя разясни, че освен типа на инсулина, само че и метода на неговото приложение води до предотвратяване от късните затруднения на диабета , които могат да обиден очите, бъбреците, сърцето, нервната система и действително всички останали органи. Това е от основно значение за децата и подрастващите с диабет.

Добър контрол= добър живот

Прогнозата на живота при диабет се дефинира от положителното лекуване и надзор, зависими от достъпа до разнообразни по деяние инсулинови препарати, опциите за разбор на глюкозните равнища (чрез тест-ленти или най-добре посредством глюкозен сензор) и актуалните инжектиращи устройства - инсулинови химикалки и инсулинови помпи.

Предимствата на новите технологии са безспорни. Те усъвършенстват качеството на лекуването и живота с диабет, като в същото време минимизират риска от затруднения. Сензорите за следене на кръвната захар да вземем за пример демонстрират ясно резултата от инсулина, храната, спорта и други, което е основа за самообучението и самоконтрола на пациентите, а също по този начин вършат живота им предвидим и следен. Те са съвременна, портативна технология, която следи и предава равнището на кръвната захар на всеки 5 минути.

Устройството се слага на уместно място по тялото на пациента и посредством специфична технология може да се свърже с няколко мобилни устройства – телефон, таблет или компютър. При някои от най-съвременните устройства тази информация може да бъде споделена с мобилните устройства на най-близките членове на фамилията.

При внезапна смяна (покачване или спад) на кръвната захар технологията сигнализира пациента по-рано, с цел да има време да предприеме нужните ограничения и да се понижи заплахата от значими произшествия. По този метод родителите на децата с диабет могат непрестанно да наблюдават равнището на кръвна захар на своето дете, като датчикът е подобаващ даже за новородени.

Инсулиновите помпи пък обезпечават най-физиологичното дозиране на инсулина , като употребяват препарати с минимална вариабилност в действието им. Помпата изисква единствено една доза инсулин на 72 часа (докато настъпи промяна на инфузионния комплект). Тя е по-точна и прецизна от общоприетото използване на инсулин, което води до усъвършенстван надзор, понижен риск от тежка хипогликемия и потребност от незабавна здравна грижа. Всички тези преимущества на инсулиновите помпи усъвършенстват качеството на живот на пациентите и удовлетворението от лекуването.

Наблюдение, без да влизаш в болница

Според проф. Константинова по-широкото приложение на новите технологии изисква да се опознаят опциите им и да се обучат медицинските екипи и пациентите, с цел да се оползотворяват оптимално техните преимущества и да се реализира най-благоприятен надзор. По този метод ще се спестят непотребните и скъпо струващи на НЗОК хоспитализации и неудобства за пациентите, тъй като диабетът може и на всички места се управлява амбулаторно.

Недостатъци на процедурата за реимбурсиране

Тя означи и някои дефекти на процедурите за реимбурсиране на помпи и датчици. Така да вземем за пример протокол може да бъде издаван единствено от избрани от НЗОК комисии в университетските лечебни заведения в София, Пловдив, Варна и Плевен, като пациентите са задължени да стартират лекуване с инсулинова помпа само в посочените центрове. Също по този начин пациентите с отличен надзор (с равнища на гликиран хемоглобин <7%), които досега закупуват датчиците си сами, са лишени от опцията от реимбурсация заради условието на НЗОК равнищата на гликиран хемоглобин да са >7%.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР